Southerner 60
Detta är en flygplansmodell som byggdes i England i slutet på 40-talet. Radio fanns inte och var således friflygande. Jag köpte en ritning från England och byggde den från scratch dvs från balsaflak och inte någon byggsats. Ritningen var en äkta blueprint.
Dagens modellflygare köper sina modeller färdigbyggda, men hur kul är det egentligen. Själv tycker jag att det är roligare att bygga än att flyga. Mycket lamellimning och hyvlande. Spännvidd 60" (1524 mm) + 110 + 110 = 1744 mm ( 68" )  Jag har således ökat spännvidden. Senare kanske jag bygger om vingen med skevroder. Ursprungligen försågs modellen med en glödstiftsmotor. Jag hade tänkt 3 kanalers radio. Trottel (varvtal), höjd och sidoroder.
 
 
Cherub är ett motordrivet segelflygplan som byggts av skickliga Kinesiska händer. Även detta plan har jag bytt ut motorn till en borstlös. Jag har flugit med det några gånger. En gång fastnade det i ett träd och jag fick åka hem och hämta en stege. Det flyger kanska bra med 3 kanalers radiostyrning. Motorvarv, höjd och sidoroder.Spännvidd: 1480mm          Längd: 980 mm                 Flygvikt: Ca 475 gramMotor: Max 400-3-1150Reglage: Jeti ADVANCE 18 - 3PServon: 1 st BMS 380 och 1 st BMS 380MaxBatteri: GWS 11,1v  3S 1300 LiPoPropeller: 6" x 3" fällbar (svarta blad med röd spinner) kanske modifieras till större prop för bättre drag. Radio: FrSKY Taranis X7 Telemetri. 4 kanaler
 
Till salu
Uppdaterad
2020 - 2 Maj
Modellflyg, bilar och båtar, en hobby som återuppstått från barndomen
 
Fortfarande en dröm att slutföra hobbyn genom att bygga
SKY-SKOOTER med OS10 eldrift
eller/och en Playboy Sr
Klicka på bilderna för större bild
Jag handlade på Clas Ohlsson redan för 70 år sedan. Då gällde det modellflyg och modellmotorer. Glödstift och diesel var modernt då. Elektriska motorer var inte att tänka på då de var både svaga och drog mycket ström från tunga och dyra batterier.Det har hänt massor sedan dess, en utveckling som stillar en teknikfreaks hunger som min. I dag är motorerna borstlösa och tre-fas. En suverän verkningsgrad jämfört med vanliga elmotorer. 92% verkningsgrad är inte alls ovanligt. Batterierna är också 3:e generationens. Lithium Polymer och inget att leka med för småbarn. Priset är också anpassat till lekfulla vuxna med egen inkomst. Batteriets likström omvandlas i en elektronisk enhet som styr varvtalet. Att jag hade en glödstiftsmotor (10 cc) är mer för skojs skull då det är en fyrtaktare med ventiler, men sålde den igen. Förbannat skoj med modeller om jag får säga så. Allt började igen med att jag köpte en radiostyrd traktor på Statoil till Hugo. När den gick sönder (leksak) så byggde jag om den med riktig radio och andra riktiga komponenter. Fick på så sätt blodad tand.
Squirt
Detta är en Trainer / sportmodell Spännvidd: 965 mmLängd: 660 mm Flygvikt: ca 408 gram. Amerikansk laserskuren byggsats och "naturligtvis" numera försedd med en borstlös motor som jag lindat själv. Jag har flugit denna modellen och motorn är onödigt stark. Jag modifierade servomonteringen för tyngdpunktens skull. Sitter nu i kroppen under vingen. Borstlöst har gjort planet lättare. Servon: Hitec HS-55 2 st   Accar: Align 7,4 V  2S 1900mAh Motor: eFlypower 2207 BL DIY 3,0     Fartreglage: DREAMFLY 12A ESC Propeller: 7 x 6
Radio: FrSKY Taranis X7 Telemetri. 4 kanaler
 
Till salu
Startsida
Yamaha
Mercury110
MGB GT 1971
Vespa GS 160  1964
Segelbåtar
Silver Hawk Kit Car
Megasquirt
Malfa amatörbygge
Motorcyklar
Motorflyg
Skärmflyg
Hemmavid
Gyproc mm
Graupners Brandbåt / Polisbåt. Denna båtmodellen har många år pånacken. Hur jag vet det?Jo, jag köpte en sådan byggsats till Christian när han var liten. Skillnaden på utrustningen då och nu är megastor. Nu har jag en borstlös (3 fas) motor som jag lindat själv. Med ett 11,1 Volts Lithium Polymerbatteri så sätter den fart som skjuten ur en kanon. LiPo 2S 7,4v  eller 3S 11,1v Motor: DIY 2506 5w/6T NS  3,0   220 W. Radio HK GT-2   2,4GHz   2 kanals sändare med HK GT2 RX
Traktorn är den första modellen eller modern tids urfader. How come? Jo jag köpte denna traktorn till Hugo, som ville ha en radiostyrd leksak med allt vad det innebär i form av kvalitet och hållbarhet. Visst gick den snart sönder och då tänkte jag bygga in en "riktig" radiostyrning. En Futaba! Ett riktigt starkt servo och en ESC (elektroniskt fartreglage). Sedan fungerade den oklanderligt genom att styrningen blev proportionell och farten steglös. Den fungerar fortfarande efter 10 år. Visserligen har jag gjort ytterligare förbättringar med bättre radio och Lithium Polymer batteri. Går både bättre och längre samt snabbare då batteriet är 7,4v isf 4,8. Motorn tål detta väl. ESC Graupner Micro 4  (2-7,2v)       LiPo 2S 7,4v  säkrad med 2S monitor som ljuder vid låg spänning. Radio HK GT-2   2,4GHz   2 kanals sändare med HK GT2 RX
OS10 Glödstiftsmotor 1,5cc konverterad till eldrift Man plockar ur vevaxel och kolv och ersätter med 4mm axel av silverstål och monterar en Turnigy Park450 Brushless Outrunner som axeln passar till. Ritning till 60-talsmodellen Sky Skooter finnes. Allt material också. Bara att sätta igång.Battery: 2~3 Cell /7.4~11.1V    RPM: 1200kv Max current:18A  Watts: 175w. Spännvidd plan 1220mm Elmotorn kommer inte att synas, så alla kan tro att motorn har elstart.
OS20 Glödstiftsmotor 3,0cc konverterad till eldrift Man plockar ur vevaxel och kolv och ersätter med 5mm axel av silverstål och monterar en TGY AerodriveXp SK Series 42-40 750Kv som axeln passar till. Ritning till 30-talsmodellen PlayBoy Sr finnes. Allt material också. Bara att sätta igång. Battery: 3 Cell /11.1V    RPM: 750kv Max current:45A   Watts: 600w. 0,8 Hkr
Spännvidd plan 1 744 mm
Motorbädden ritad i Fusion 360 och utskriven i PLA plast i en Anet A8 Plus 3D skrivare
Sky - Skooter
Brushless Motor: OS 10 electric. En modell som jag har ritningen till men ännu inte byggt. En drömmodell när man var liten, som jag numera är sugen på att göra. Material har jag.
Electric OS10 1,5cc, en unik motor Skyskooter från min ungdom
SkySkooter från min ungdom
Traktorn, urmodern
Graupners Polisbåt
Cherub, färdigmodell från Kina
Squirt, byggsats från USA
Southerner från skratch 40-tal Avancerat bygge Tidsödande
Numera färdigklädd Veteranmodell från 40-talet Ritning köpt i England
ModCuscat
Length: 408mm    Wingspan: 585mmFlying weight: 52gMotor: ADH50 3700kv Brushless outrunnerESC: 5A/7.4VProp: 3 inch Servos: 2x2.5gBattery: 7.4V 2S 200mah Lipo
Radio HK 6Ch och FlySky 3Ch Rx (6,5 gram strippad)
Cuscat
Kroppen är skrotad och vinge, stabbe och fena skall eventuellt användas till nybygget Playboy Senior 68". 
Varför jag skrotade kroppen? Inte nöjd med kroppen och bökigt med batterier mm.
Playboy Senior 68" 
 
Konstruktör Joe Elgin 1938. Modellen har gjorts i flera storlekar och jag har skalat ner den till 68" = 1744 mm spännvidd.
Brushless Motor: OS 20 electric. Ett veteranflygplan från 1938 som jag är sugen på att bygga. Material har jag. Modellen på bilden är ett "Engelskt" bygge. Utgångsmaterialet är en pdf - ritning som konverterats till dwg, som sedan konverterats till dfx format och sedan bearbetats i det italienska CAD programmet DevCad som är gjort för oss modellbyggare. Ritningen skrivs sedan ut i A4 - format på min egen skrivare. Spant 1 som också är motorbädd är ritad i Fusion360 och sedan konverterat till g-cod för utskrift i plast i min 3D skrivare Anet A8 Plus. Även spant 2 är utskrivet i plast.
Filer som du kan ladda ner.
 
 
02 dwg
03 pdf
04 video
 
Konverteringstabeller
Bixler en cellplastkärra som har mycket goda flygegenskaper.
Planet är naturligtvis försett med en borstlös motor
 
Sky - Skooter är den modell från tidigt 50 - tal som jag drömde om att få bygga när jag var liten och radiostyrning var i sin linda. Pengar var ju det inte tillräckligt gott om på den tiden.
Som pensionär har man både tiden och pengarna. Jag gillar färgsättningen dessutom. Ritningen har jag och min OS10 som är elkonverterad skulle sitta som en smäck. Byggmaterial har jag också så det räcker.
Phil Smith var konstruktör och byggsatsen gjordes av Veron. Engelskt med andra ord.
Ett annat plan som jag är intresserat av är:
 
Deacon 
som fanns som byggsats hos Veron i England. Planet är bara 52" men skulle kunna förstoras till 68" dvs 1,36 ggr och använda Southerners vinge och stabbe. Kroppen ser ju lite kul ut.
Radio: FrSKY Taranis X7 Telemetri. 4 kanaler.
Motor: OS 20 elversionen som jag presenterat längst upp på sidan.
Motorbädd vit plast
Spant no 1 tillika motorbädd till Playboy Sr. Ritad i Fusion360 och tillverkad i 3D skrivaren Anet A8 Plus.
Spant no 1 tillika motorbädd till Playboy Sr. Ritad i Fusion360 och tillverkad i 3D skrivaren Anet A8 Plus.
Motorn är rensad från kolv och vevstake. Vevstaken är ersatt av en 5 mm silverstålaxel och 11 mm kullager. Aluminiumplåten skruvas fast i motorns baksida med de 4 skruvarna som höll bakpluggen. Plåten skruvas fast i spant 1 med 6 st 3 mm insexskruv.
Landstället sitter mellan spant 1 och 2. Spant 2 är också ritad i 3D och utskriven i plast med klackar för att landstället skall sitta säkert. Insexskruvarna går således igenom hela paketet.
Den borstlösa elmotorn på ca 0,8 Hkr med sin 5 mm axel har fått en silverstålsaxel längd 115 mm. Elmotorn  är fäst i aluminiumplåten. Försökte först med att borra hålen med min CNC fräs, men det visade sig att dural är för hård för en så enkel fräs som 3018. Gjorde därför en borrmall i 3D skrivaren, vilket blev succé.
Pylonen laserskärs
Pylonen provskärs med laser i wellpapp som test. Kanske bättre att göra den i plast i 3D skrivaren.