JobbIsland108
JobbAten
JobbAlexander_uts
Affär i Vilnius
Denna statyn av Peter den store är faktiskt i full skala. Kolla in storleken på händer o fötter. St Petersburg
Uppdaterad
2023-dec-17
Jobb man har haft genom åren
 
2 år som byggnadsarbetare (grovis)
2 år som arbetsledare byggprojekt
7 år konstruktör inom betongindustrin
33 år som säljare, säljledare, regionschef, exportchef och chef teknisk support.
 
 
Klicka på bilderna för större bild
 
31 bilder
Det är klart att man har haft en del olika jobb under åren. Förr kanske man började och slutade sitt yrkesverksamma liv på ett och samma företag, men så är det knappast längre. Jag började som arbetsledare på Bergendahl & Höckert (Byggentreprenör) efter avslutad byggnadsingenjörsexamen. Äventyret hägrade snart och jag styrde kosan till Kanada och Toronto. Där jobbade jag som konstruktör med betongelement i 1½ år. Sedan åkte jag de 500 milen till Vancouver och började även där med att jobba med betongelement. 6 månader varade det stoppet innan jag slutligen hamnade i Los Angeles, eller rättare sagt Downey. LA består ju av en massa småstäder. Jobb fick jag direkt på Rockwin Corp. i Santa Fe Springs. Efter 1½ år styrde jag kosan hem igen till Strängbetong. Efter 3 år som förslagskonstruktör lades Göteborgskontoret ned och flyttades till Veddige. Strängbetong var för övrigt ett mycket innovativt och välskött bolag. Då sökte jag jobbet som säljingenjör på Gyproc, den ledande gipsskivetillverkaren, men skall sanningen fram så såg jag det jobbet som ett jag måste ta då det inte var lätt att få jobb -69. Jag ansåg att jag var överkvalificerad då jag suttit som konstruktör på 55-våningshus i jordbävningsdrabbade Los Angeles. 
Det var fantastisk kul att jobba för ett sådant företag som Gyproc, utan att nämna vad alla intressanta produkter och system kan göra för byggnadsindustrin. Ekonomi och teknologi hand i hand. En tillgång för samhället och alla som bor där. Jag har gjort många olika saker i bolaget, men det som jag kommer att minnas mest är min tid som exportchef. Under denna tiden fick jag många vänner (en del kallar dem kunder), men för mig var de och är, mina vänner. Mycket resor men långt ifrån som charterresor. Jag startade försäljningskontor i Tallin Estland, Riga Lettland, Vilnius Litauen och St Petersburg Ryssland. De sista åren styrdes företaget av civilekonomer, vilket statistiskt inte är så bra. De kallas ibland för räknenissar och förstår sällan orsak och verkan. Spara på utgifter brukar vara deras paroll, men det är onödiga utgifter som det skall sparas på och det har de sällan kläm på. Kvaliteten på produkter sjönk stadigt. Detta är ju inte unikt för Gyproc. Titta på ICA med sin köttfärs, Scandia med sina direktörer, ARLAs pengaslöseri och deras ogenomtänkta utsugning av mjölkbönderna, eller dagens politiker som uppbär trippel gager.
Att göra samma saker under många år är inte erfarenhet, det är rutin. Erfarenhet kommer av att göra många olika saker, ju fler desto bättre.
Det är kanske dags att du reser dig och gör något av ditt liv. Du har ju bara ett.
Ester, Letter, Litauer, en Ryss och så jag
Åker bak på min agents tjänstemotorcykel i Aten Grekland för att besöka arkitekter och byggare.
Gyptonetak på gång
Eje hanson, duktig undertaksmontör hjälper mig med ett stort projekt Quattro i Vadutz Lichtenstein.
Vadutz
Lichtenstein
Dr Andreas Petermans fina Jaguar
Jag gjorde en Gyproc Handbok på Rysska med premiär på en utställning i St Petersburg. Det är min säljare Alexander Tsvang som står bakom disken.
Trot eller ej men det döljer sig en byggmaterialhandlare bakom fasaden. Man öppnade affär på de mest konstiga ställen i Ryssland
Här är jag på långritt från Reykavik till Thingvallir. Vi vadade över 11 st floder med ett djup av mindre än en meter. Hästarna tvekade aldrig och gick snett när det var stark ström.
Svanlaugur Sveinsson och Birgitta på museebesök. Typisk gammal Isländsk bondgård.
Birgitta vid Thingvallir där världens första parlament bildades.
Birgitta och jag på utflykt i bergen utanför Reykavik. Bilen är Svanlaugurs tjänstebil som jag fick låna.
Denna ritten kunde lika gärna blivit min död! Min häst störtade i leran och två hästar ytterligare hamnade över mig. Blåslagen kunde jag resa mig och få hjälp att komma upp på hästen igen. Till slut lärde jag mig att tölta, vilket klart underlättade, men framme vid Thingvallir behövde jag hjälp att kliva ner från hästryggen.
Ett exempel på bygg-el i Riga Lettland, strax efter att "De elaka ryssarna" fördrivits. Andris Zeps var säljare i Lettland. Bor numera i Sverige.
Gerardas Brazauskas på besök hos en byggmaterialhandlare på 3:e våningen i ett kontorshus. Alla barn i början. Sakta men säkert blev de bättre och bättre. Någonstans måste man ju börja. Ryssarna styrde ju landet förut och det har man sett massor av exempel på hur underutvecklat det varit.
Lars-Göran Mattisson, på den tiden produktchef, var med mig och kunder på en trevlig ridtur bland bergen.
Förberedelser för en ridtur i bergen utanför Reykavik. Islandshästar är fantastiska djur. Alldrig otrevliga utan bara otroligt tåliga och vänliga.
En liten del av det största projektet någonsin med slitsade gipsskivor. Starten på att stansa slitsarna isf att såga dem. Samtidigt en inkörsport till det mycket goda samarbetet med Frankrike. Strax utanför Charles de Gaulls flygplats Paris. Skulle kunna vara en lektion i psykologi för säljare
Scancems koncernchef Finn Johnsson och hans verkställande direktörer och jag inne i en Lettisk lanthandel med kulram isf kassaapparat.
Vi var på en rundresa i Balticum och St Petersburg för att se på marknaden och kolla eventuella företagsköp. Jag var en katt bland hermelinerna och intressant att lyssna på dem när vi hade genomgång av våra intryck på kvällarna. Köpa ett företag för dem var som att köpa en hamburgare på Burger King för mig.
Jag o Alexander Tsvang ute pågatorna i St Petersburg med urusla spårvagnsspår som rör påsig när spårvagnen kör pådem. SJ's spårunderhåll är en dröm jämfört med Ryssk sådan.
På kontoret i Vilnius Litauen. Asta Survilaite och Gerardas Brazauskas, presidentens broder. Jobbade 50% för mig och 50% för Scancem officiellt, men snarare 95% för mig.
Kommunism i ett nötskal! Ingen har flytt till ett kommunistiskt land men massor har flytt från dem. Lars Ohly , Jonas Sjöstedt och andra med rötter från Lenin o Stalin, numera vänsterpartister har aldrig förstått vilka samhällsförstörare de egentligen var. Läs o begrunda.
Först blockerade upprorsmakarna TV tornet och sedan regeringsbyggnaden för att mota bort Ryssarna. Vem fan vill ha Rubel som valuta. Att få tillhöra västerlandet har naturligtvis varit en önskedröm sedan urminnes tider. Ingen flyr härifrån längre!
Som gruppledare 1965 hos Precon Murray Ltd ansvarade jag för all prefab för National Arts Center i Ottawa Canada. Inga 90 graders vinklar, utan hexacon. Massor av geometriskt komplicerade byggelement och som gav mig mycket goda geometriska kunskaper.
Mitt största projekt när jag jobbade i Toronto. National Arts Center i Ottawa Canada. Jag och fem man till ritade betongelement för glatta livet. Två Greker, två Canadensare och en Engelsman. Det var här jag konstruerade en speciell räknesticka för att beräkna elementvikter och infästningsbeslag. Varken datorer eller miniräknare var ju uppfunna påden tiden.
1968 var jag projektledare och konstruktör för betongelement på Mutual Benefit Life  i LA. 32 våningar högt vid Wilshire Blvd
Skaffade mig ett svart bälte i svetsberäkningar.
1969 var jag projektledare och konstruktör för betongelement på Richfield Oil Plaza  i LA. 2 st 55 våningar höga byggnader där hörnpelaren i stål vägde 1,8 ton per meter. Jag hade spännande möten med byggnads-
nämnden hur vi skulle ta hand om jordbävningskrafterna. Här blev man också varse arkitektens makt jämfört med de ofta mesiga arkitekterna i Sverige. Förmodligen mycket trevligare att jobba som arkitekt i Danmark än i Sverige. Varje betongelement hade en klädsel av Marmor som bröts i stora block i Quebec Canada, sågades och polerades i Italien och lades ut i stora fält för färg-
skiftningarnas skull. Fraktades sedan med båt igen till San Pedro och slutligen med bil till oss i Santa Fe Springs. Slutligen till downtown LA.
Mina konstruktionsberäkningar på Mutual Benefit Life i Los Angeles. 32 våningar högt. Bilden visar hur jag resonerat för att ta hand om jordbävningskrafterna. En dialog mellan byggnadsnämnden i LA och mig.
Lastupptagande konstruktion Plaza level. Kommer inte ihåg hur många A4 sidor jag gjorde, men antagligen ett 150-tal. Har kopior på112st. Räknesticka var hjälpmedlet på den tiden. I dag är det datorprogram som gäller och skapar därför ingen förståelse för beräkningen.
Samma konstruktion men horizontellt. Jag var tvungen att förstå vad jag gjorde, men med ett datorprogram behöver man inte alltid förstå.
Då jag själv råkat ut för två jordbävningar var det lätt att förstå vilka krafter som gällde. Kraftresultanterna vid en jordbävning: G-kraft. 0,5 G uppåt, 1G åt sidorna (en åt gången) och 2G neråt. Något att bita i för dagens ingenjörer.
Entredörren till en av våra största kunder. En mörk och kall korridor.
3 1/2 år i Canada och USA Californien
En intressant tid med Gyproc på Island
Full fart i Europa med tonvikt på Frankrike
En intressant tid med Gyproc i Ryssland och Balticum
Jobb005 Scancemresa 2
JobbIsland_bergen
JobbMutual 9J av112
JobbRichfield Oil Plaza 1969
Jobb National Arts Center Ottawa
Totalt alla sidor
758 st
 
Pensionerad sedan 20 år