SegRJ 6
Se1979-05-26 1979-05-28 Bohuslän Edits Brygga
Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985
Uppdaterad
2023 - Feb - 21
Segling
En underbar epok som varade i många år
 
Bilder på Sveakryssarens inredning tagna av ägaren mellan 1992 och 2019
 
 
 
Klicka på bilderna för större bild
 
46 bilder
Jag har tillbringat många år med att segla upp och ner längs Bohuskusten, men även till Danmark och Norge. Segling är ett fantastiskt sommarnöje där man har bostaden med sig när man reser. Min allra bästa båt var en Sveakryssare, en 36 fotare med mycket goda seglingsegenskaper. Jag byggde henne helt själv från grunden, men formen hyrde jag. Mitt första båtbygge var en kryssarkatamaran Dacapo 20, ritad av Hans Jörgen Sass. Det andra båtbygget blev en enskrovsbåt som heter RJ 85, 28 fot lång. Tredje blev Sveakryssaren. Jag har alltid vurmat för partialriggade båtar, 7/8 dels rigg som många envetet kallar dem. Jag hjälpte även en god vän med att plasta skrov och däck till en Johnsson 24, så nog har man plastat en hel del. Jag har massor av bilder på RJ 85:an och Sveakryssaren som jag satt samman till ett bildspel på DVD. Alla super8 filmerna är också konverterade till DVD (naturligtvis).
Min sista segelbåt var en Albin Express, en lättseglad entypsbåt, populär bland ungdomar. Mycket trevlig båt.
Min absoluta favoritbåt som jag hade några år. "Albin Express", en fantastiskt trevlig och lättseglad kappseglingsbåt, en sk entypsbåt. Det är en gåta för mig att så många seglar runt i kontainers när det finns trevliga "segelbåtar". Det är väl som med golf. Masspsykos.
En bildcollektion på Laurin 36 eller som hon också kallas, "Sveakryssaren".
En fantastiskt fin seglare. Eftersom detta var min tredje båt kan jag väl påstå att jag till slut lärde mig att bygga plastbåtar. Självklart gör man misstag med jämna mellanrum, men denna blev "felfri" helt igenom. Min erfarenhet säger mig att en fabriksbyggd båt knappast kan ha samma kvalitet. I alla fall inte på hantverket.
En av de bästa semestrarna någonsin var när vi gick runt sydkusten och hem igen genom Göta Kanal 1985. En 5 veckors segeltur som hette duga.
Vi hade tur med vädret även om det regnade lite då och då. Vi hade sällskap hela vägen med Familjen Tärnberg.
Här ligger vi på Harstena, som förr var känt för sina röda Näckrosor. Dessa hittar man överallt nu för tiden.
Många trevliga hamnar kom vi till. Naturhamnarna som vi hittade var också lugna och fina.
En urläcker båt, eller hur? Här är hon lågkölad med roder i bakkant, men jag byggde om henne till roder med skädda och sedermera till rattstyrning.
Masten var 16 meter över vattenytan.
Här ligger vi som vi gjort så många gånger förr. Vid Edits brygga i Hamburgsund. Christian läser och kopplar av mellan seglingarna med sin Optimistjolle.
RJ 85 var mitt andra båtbygge. Jag och Johnny byggde var sin på Kvarnfallets Varv 1974. Plasten kostade 2,50 Kg mot nu ca: 300 kr
Bilderna är tagna på gamla Siporexfabriken där jag fixade plats åt mig själv, Johnny och två andra RJ -byggare.
2013 - 08 - 03
11 meter per sekund (inte sekundmeter som folk felaktigt säger) blåste det när Christian och jag seglade hem hans nyinköpta Maxi Magic från Vallda Sandö till Björlanda Kile, en resa på 25 Nm och snitt på 6 knop. Äntligen fick man återuppleva seglingens tjusning. Bra beslut av Christian! En båt som i mångt och mycket påminner om Albin Express, men mer familjebetonad med inombordsmotor och inte så spartansk i inredningen. Samma goa sittbrunn med perfekt sikt framåt.
Stilstudie i en sluss. Chrille o jag sköter således båda båtarna o Johnny vaktar sin båt som är förtöjd i min.
Inredningen var i lackad Abachi och spegeldörrar och alla lister var av Mahogany. Mycket ovanlig inredning för att vara en ny båt. Riktig träbåtskänsla!
2015 - 08 - 5
Hugo är Kapten och Viggo är gast
2 år efter båtköpet.
1992 Dan Gluck på besök, Marstrand 1992 Dan Gluck på besök, Marstrand 1992 Dan Gluck på besök, Marstrand 1992 Dan Gluck på besök, Marstrand
Maxi Magic 2013-08-03 02a Maxi Magic 2013-08-03 03a Maxi Magic 2013-08-03 06a
Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985
Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985 Göta Kanal 1985
RJ 85 RJ 85 RJ 85 RJ 85
Svea 2
Svea 3
Svea 4
Svea 5
Svea 6
Konstruktör Arvid Laurin 36'
Bredd 2,5 m. Partialriggad med backstag. Tål mycket vind och är snabb.
Kantlisten är gjord av mahognyfanér 15 lager och limmat till en böj och sedan fräst för att passa den raka mahognylisten som jag också fick fräsa själv då det inte fanns något som passade.
Alla luckor har jag gjort som spegeldörrar. Ramen ihoplimmad med runda träplugg. Rolf Hansson gjorde en specialdesignad pluggmall som jag använde flitigt. Tunn mahognyplywood som spegel i dörrarna.
Allt svarvat har jag gjort i mahogny. Sidofackens inramning av små pelare är bandsågade till halva delar och 1/4 dels pelare. Mycket jobb men snyggt blev det.
Dessa 5 bilderna är tagna av ägare nr 3 som hade henne från 92 - 2019. Det syns att han varit rädd om båten då inredningen är lika fin som när jag hade henne. Det ligger många tusen timmars arbete bakom detta båtbygge. Hyrde formarna av Grimbo Marin på Hisingen.
RJ 85 är en svenskritad kustkryssare för självbygge. Båten konstruerades 1969 av Rolf Jakobsson, därav RJ. Det finns drygt 500 båtar i Sverige och ett antal i Danmark, de flesta båtarna byggdes mellan 1973 och 1976. Enligt uppgift finns det några som är tillverkade på 1980-talet. Som Sveriges vanligaste självbyggarbåt har båten blivit den mest personliga ifråga om utrustning. RJ 85 förekommer med både inombordsmotor och utombordsmotor. Båten har tydligt linjearv från klassiska skärgårdskryssare och mälarbåtar. Byggde min på Kvarnfallets varv i Mölndal.
Tärnbergs RJ 85
Tärnbergs RJ 85 med Johnny och Lotta som båda är borta, men som alltid finns i vårt minne.
Dacapo 20 svenskritad katamaran för självbygge. Båten konstruerades på 60-talet av Heinz - Jurgen Sass.
Båt För Alla tillhandahöll ritningar för plywoodbygge. Några grabbar i Ljungby tillverkade formar för egna byggen och jag hyrde formarna och byggde båten i Strängbetongs lokaler i Kungsbacka. Mycket blod, svett och tårar innan jag sjösatte båten i Kungsbackaån.
Jag har tyvärr inte några bilder kvar på båten, men hittade ett par på nätet. Jag gjorde som mest 17 knop med min båt
 
Dacapo 20
Dacapo 20
Längd öa:7 m (23 fot)
Längd vl:6.2 m
Bredd:3.64 m
Djup:0.35 m
Deplacement:700 kg
Köl:Centerbord
Krysställ:29 kvm m²
Rigg:Slup
Masthöjd:9
Lystal:1,03
Kojplatser:4 st
Skrovtyp:Katamaran
Motor:Utombordare
Konstruktör:Heinz-Jurgen Sass
Lennart Jerkvall seglar min Albin Express
Totalt alla sidor
758 st
 
Första segelbåten var en Optimistjolle och sedan en E-Jolle. Christians tredje segelbåt Maxi Magic, och den fjärde var en Maxi Fenix.
 
Christian köpte den 7 Oktober 2022, en styrpulpetare från Jönköping som bara gått i sötvatten och aldrig legat i vattnet utöver att den använts. Han har svårt att vara utan båt. Han har ju "båtat" större delen av sin uppväxt och var väldigt förtjust i sin Optimistjolle.
Mina båtar
Styrpulpet med Honda 4-takt Bord för fyra Bord för fyra Styrpulpeten är välutrustad Micore 570 cc från Lidköping
Micore 570 cc Styrpulpetbåt med all tänkbar utrustning. Hoppas han behåller denna så att vi kan ut o fiska.
Man vänder på stolarna, fäller upp bordet. Klart för en fika.
Man vänder på stolarna, fäller upp bordet. Klart för en fika.
Bra utrustning.
100 Hkr Honda 4-takt ger skjuss på båten.
Seg2013-08-05 01a
Hamburgsund utanför Edit
Men han har seglat både RJ85, Sveakryssare och Albin Express helt själv.
En perfekt seglingsdag tillsammans med Dan Gluck från Malibu California, Roger Ljungblad och Bo Olsson svåger till Dan Gluck. Och naturligtvis kapten själv. 8 - 10 meters frånlandsvind och således perfekt seglingsväder och båten går som tåget. Vi seglar från Björlanda Kile till Marstrand och passerar albrektsunds kanal.
Sista segelbåten för mig var en Albin Express, här en dagsegling till Marstrand
 
Christians Maxi Magic